Geschiedenis

Al sinds 1878 brouwen en proeven we de Bink. We nemen je graag mee in de geschiedenis: van de eerste blonde BINK tot Winterkoninkske Grand Cru. Stuk voor stuk met liefde gemaakt.

Geschiedenis

De brouwershoeve van Kerkom is meer dan een brouwerij of een hoeve. De brouwerij is opgericht door Evarist Clerinx in 1878, rond 1936 nam zoon Paul de leiding over en in 1952 was het de beurt aan Jean Clerinx. Jean moest de brouwerij noodgedwongen sluiten in 1968 zoals zovele andere. Maar gebeten door de brouwmicrobe richt Jean de huidige brouwerij in 1988 terug op nadat hij op rust was gesteld. Vanaf dat moment is de blonde BINK geboren en wisten ze al vlug rond Sint-Truiden dat er terug leven was in de brouwerij.

Sinds 1999 heeft Jean de roerstok letterlijk en figuurlijk doorgegeven aan Marc, een bierliefhebber en brouwer in hart en nieren.

Sedert het jaar 2000 worden er twee nieuwe seizoenbieren gebrouwen: voor het voorjaar de Bloesem Bink, een rood bier verrijkt met honing van Sint-Truiden en perensiroop van Vrolingen.  In de winterperiode kan men genieten van het Winterkoninkske, een hartverwarmend donker bier.

In 2002 werd, op verzoek van de “Stichting Abdij, Stad en Regio” en van de stad Sint-Truiden, de Adelardus, een donkerbruin abdijbier, in het leven geroepen.

In 2003, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de brouwerij werd de Kerckomse Tripel gebrouwen.

In mei 2005 kwam er dan de Adelardus Tripel, een blond abdijbier. Momenteel is onze nieuwste telg het Winterkoninkske Grand Cru. Een donker bier van 13°, het zwaarste bier van Limburg en enkel te verkrijgen in flessen van 75 cl.

De brouwerij is ondertussen de gedroomde pleisterplaats geworden van vele wandelaars, fietsers, bierproevers en levensgenieters.  Want genoten wordt er, ’s zomers aan de smeedijzeren tafeltjes op de prachtige binnenkoer. In de winter rond de gezellige houtkachel in het vroegere koetshuis. En het hele jaar door van de op ambachtelijke wijze gebrouwen BINK bieren.

Voor de hongerigen kwamen er ondertussen  de eveneens op ambachtelijke wijze gemaakte BINK–producten nl. de BINK kaas, het BINK brood en de BINK paté.

© 2024 Brouwerij Kerkom SitemapDisclaimerCookie policy • site by yappa